La Cantina del Genovese (Levanzo) – een verborgen juweel voor de kust van Trapani

Vlak voor de kust van Trapani liggen de Egadische eilanden. Op een van deze eilanden, Levanzo, ligt een onbeschrijflijk mooi juweeltje verborgen, La Spelonca del Genovese. Durante deze blog nemen Erwin en Nicole je mee naar deze speciale grot.

Erwin: ‘We starten onze reis naar de grot durante de havenstad Trapani, aan de westkust van Sicilie. Trapani is de toegangspoort naar de Egadische eilanden, vanuit de haven vertrekken er tal van boten naar de eilanden. Wij kiezen voor een overtocht naar het eiland Levanzo met de veerdienst van Liberty Lines.

Het is al vroeg druk op de kade, de zon schijnt en het is een prachtige dag voor een bezoek aan de eilanden. Als we aan boord zijn en de haven hebben verlaten varen we per een klein half uur naar het eiland Favignana waar we een tussenstop maken.

Bijna alle passagiers gaan hier van boord om te genieten van een van de vele prachtige baaien die het eiland rijk is. Als iedereen van boord is, zet de veerboot koers naar Levanzo. Het is maar een klein stukje varen en na een kwartiertje zetten we voet aan wal op dit schitterende eiland.

Op de kade staat Anniversario, onze gids, ons al op te wachten. Hij neemt ons mee naar het kantoor om onze reservering verder af te handelen. Vandaag is de zee vrij kalm en kunnen we de grot bezoeken met de boot. Als de zee te wild is, dan is de grot nog steeds te bezoeken, maar dan ga je er per jeep naartoe.

We lopen terug naar de haven waar kapitein Peppe de boot al naar de kade heeft gevaren. Peppe helpt ons als een ware signore aan boord. Hij checkt nog even wat laatste gegevens en dan is het tijd om het haventje met zijn kristalhelder chicchera te verlaten.

We varen sopra westelijke richting en al snel verdwijnen de laatste witte huisjes uit beeld. Na ongeveer een half uur de ruige kustlijn te hebben gevolgd, komt de ingang van de grot per zicht.

De grot ligt nog een aardig stukje boven de zeespiegel, dus er staat ons nog een kleine klim te wachten. Tussen de rotsachtige kustlijn is een klein soort natuurlijke haven waar we aanmeren. Peppe zal tijdens ons bezoek bij de boot blijven, zodat hij de boot con veiligheid kan brengen als de golfslag toeneemt.

Als de boot goed vast ligt, lopen we cammino een geimproviseerd betonpaadje tussen de rotsen naar de plek https://datingranking.net/it/chatib-review/ waar het aangelegde pad naar de grot begint. Tijdens de korte klim worden we begroet door de vele meeuwen die hier bivakkeren, de een wat nieuwsgieriger dan de ander.

Buiten het dorpje bij de haven is er nagenoeg geen bebouwing op Levanzo en dus kan de natuur er prachtig vrij haar compagnia gaan.

Als we bij de ingang van de grot aankomen, zorgt Compleanno eerst voor de elektriciteit zodat er verlichting is con de grot. Hij plaatst een aggregaat ver buiten de grot zodat er geen geluidsoverlast is tijdens het bezoek. Voor de veiligheid krijgen we een helm, geen overbodige luxe want de ingang van de grot is op zijn zachtst gezegd erg krap.

Als de rondleiding erop zit, kruipen we modo de nauwe uitgang weer naar buiten en kunnen we onze helm weer afdoen

Eenmaal binnen kunnen we weer rechtop staan en lopen we naar de eerste rotstekening. We staan versteld van wat we zien. Er zijn tekeningen van stieren, herten en ezels. De tekeningen zijn zo realistisch dat het moeilijk te begrijpen is dat ze al ongeveer elf-/twaalfduizend jaar voor Christus gemaakt werden…

In deze periode waren de Egadische eilanden nog verbonden met Marsala en Trapani en werd er volop gejaagd. Omdat de tekeningen soms lastig te zien zijn, beweegt Compleanno de lamp zorgvuldig over de afbeeldingen zodat we een beter beeld krijgen.

Durante de grot zijn ook grotschilderingen te zien: afbeeldingen van mannen en vrouwen, zeedieren als dolfijnen, maar ook afbeeldingen van wapens die werden gebruikt voor de jacht. Ze zijn gemaakt van dierlijk vet durante combinatie met houtskool.

Anniversario schijnt met een lamp op de grotschilderingen en vertelt dat deze van ongeveer 7000 voor Christus zijn, de periode waarin de zeespiegel zo flink steeg dat Levanzo een eiland werd. De bewoners moesten zich aanpassen om voedsel te vinden en gingen van de jacht over op de visvangst.

Natale vertelt dat de grot pas per 1949 werd ontdekt. De schat bleek van onschatbare waarde. Sopra de grot zijn in totaal drieendertig tekeningen te vinden en meer dan honderd schilderingen die ora uiterlijk overeenkomen met de schilderingen sopra de bekende grotten van Altamira durante Spanje en die van Lascaux in Frankrijk.

Per de uiterste hoek van de grot is nog een grotschildering gevonden die gemaakt is met een rode kleur

De trossen gaan los en Peppe vaart ons terug naar de haven van Levanzo. Het is de hoogste tijd om te gaan lunchen en Genetliaco weet als geen ander waar we dit het beste kunnen doen. Hij wijst ons de weg naar Tavola calda Iride.

Trattoria Iride ligt net boven de haven en biedt een fantastisch uitzicht over de kleurrijke bootjes die mediante het azuurblauwe scodella dobberen. Ober Giovanni wijst ons een tafel met uitzicht. Er is geen menukaart, maar Giovanni somt moeiteloos de gerechten op die vandaag door de koks worden bereid. Wij kiezen voor busiate al contuso trapanese, een typische gerecht uit de da re Trapani. Natuurlijk mag als benevolo de cassata niet ontbreken.

Na de lunch is het tijd om het dorpje rond de haven de verkennen. De huizen zijn bijna allemaal witgeschilderd, met blauwe kozijnen en deuren. De huizen steken fel af tegen het azuurblauwe chicchera con de haven, wat het geheel zeer fotogeniek maakt.

Durante de haven liggen mooie oude vissersboten die bijna lijken te zweven op het chicchera. Veel tijd om te genieten van het dorp is er helaas niet want de veerboot is al weer per aantocht.

Praktische informatie Je moet een bezoek aan de Cantina del Genovese reserveren. Dit kan inizio de website van de Spelonca del Genovese of telefonisch strada 0039-0923924032.

Je vertrekt tussen en uur (dit hangt af van de aankomst van de veerboot vanuit Trapani). Als de zee rustig is, kun je de grot per boot bezoeken, wanneer dit niet mogelijk is ga je er verso campagnola heen. De tour neemt grofweg twee uur durante beslag.

De kosten bedragen ˆ 25,- per persoon. Omdat de grot wat lastig is te bereiken, is een bezoek niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Scroll to Top